Jagers en verzamelaars
Verzamelen is van alle tijden. Onze voorouders worden niet voor niets ‘Jagers en Verzamelaars’ genoemd. De privécollecties verzamelingen die ik de laatste tijd spot in woonbladen, livestyle pagina’s van dagbladen en op Pinterest zijn verzamelingen van resten uit de natuur. Wat zeggen deze verzamelingen over ons?
Verzamelingen van schedels
Struinen op Pinterest geeft goed aan waar we ons in onze omgeving zoals de stad, onze huiskamers of onze tuinen mee bezig houden. De laatste tijd viel mijn oog op de verzamelingen van schedels van klein dieren, stukjes hout, gedroogde planten of stenen en schelpen. Verzamelingen van resten uit het bos of strand. Geen bijzondere kristallen of zeldzame planten, maar kleine objecten die wij allemaal in de natuur kunnen zien en vinden. Oprapen en meenemen.
Herman de Vries. All
Deze zomer [te zien tot 25-01-2015] bezocht ik de tentoonstelling van Herman de Vries (1931) in het Stedelijk Museum Schiedam. Herman geeft een duiding aan onze interesse in natuurobjecten in onze huiskamers. ‘Cultuur is de menselijke realiteit en die is volgens hem altijd terug te voeren op de natuur’. De Vries confronteert ons in de zalen van het Stedelijk Museum met de processen van verandering en vergankelijkheid door half vergane artefacten, boomstammen, stronken en schedels te tonen. Wanneer de ordening van dode bladeren, kale botten en schedels doordringt, confronteert die ons met de terugkerende processen uit die natuur en onze verwijdering tot diezelfde natuur.
“Cultuur is de menselijke realiteit en die is volgens
Herman de Vries altijd terug te voeren op de natuur”
Kleine natuurcollecties
De trend van het verzamelen en presenteren van schedels, restjes hout of gedroogde planten en stenen in onze comfortabele woningen, weg van de elementen, helpt ons herinneren aan die natuur en daarmee ook aan onze eigen sterfelijkheid.
Bronnen: www.stedelijkmuseumschiedam.nl
Pinterest bord Inspired by Nature
Pingback: Merken en Musea