Vakopleiding past bijna verdwenen vouwtechniek toe in vrouwenjack en mannenpak
Een jackje voor vrouwen, een pak voor mannen. Zonder garen gemaakt, want garen waren in de 19e eeuw veel te duur. Met een bijzondere vouwtechniek konden Zeeuwse klerenmakers deze kleding van Walcherse streekdracht toch passend maken. Deze techniek was vrijwel verdwenen, maar het Zeeuws Museum heeft het nieuw leven ingeblazen. Het museum liet ontwerpers en de Meesteropleiding Coupeur kennismaken met deze vouwtechniek en vroeg hen hiermee aan de slag te gaan. Dat heeft geresulteerd in twee patroonpakketten: het vrouwenjak en mannenpak.
De DutchDesignWeek was het perfecte platform om deze unieke mix tussen cultureel erfgoed en (modern) productdesign te lanceren. Onder de noemer HANDWERK presenteerde het Zeeuws Museum de twee patroonpakketten. De patroonpakketten waren daar te koop, maar natuurlijk ook in de winkel van het Zeeuws Museum. Je krijgt een pakket met een patroon, een instructiefilmpje, 4 ansichtkaarten, een merklabel (verbind je eigen naam aan het kledingstuk) en een boekje over het project HANDWERK. Je kunt zo met elke stof een authentiek kledingstuk in elke maat opnieuw maken.
Het project HANDWERK gaat over het behoud en de overdracht van kennis van de Zeeuwse streekdracht. Bijzonder in deze aanpak is dat vakopleidingen de overdracht van erfgoed hier aangereikt krijgen door een Zeeuwse generatie die de techniek nog beheerst. Andersom helpen opleidingen het Zeeuws museum een nieuwe generatie ontwerpers te inspireren tot andere ontwerpmogelijkheden. Het museum als klaslokaal dus, een duidelijke stap in de richting van het museum van de 21ste eeuw. Het museum draagt erfgoed over aan een jonge generatie en stelt zich daarbij open als mediator tussen ontwerpers, vakopleidingen maar ook de hobbynaaister.
Meer informatie over HANDWERK van het Zeeuwsmuseum. Patroonpakket Zeeuws Mannenpak is € 49,50 en patroonpakket Zeeuwsjak is € 39,50. Beide patroonpakketten zijn (online) te koop bij het Zeeuws Museum.