Stijl is tijdloos toont Catwalk Rijksmuseum met overzichtstentoonstelling mode van 1625 tot 1960.
Het modefeestje in het Rijksmuseum begint al met de introductiefilm Catwalk achter de schermen. Hierin laten conservator kostuum Bianca du Mortier en Suzan Meijer (hoofd restauratieatelier) zien welke kostuums voor de tentoonstelling gebruikt gaan worden, wat het achtergrondverhaal is en zoomen zij in op de details van enkele topstukken. Een mooi kijkje achter de schermen.
Barokke twist door fotograaf Erwin Olaf
De tentoonstelling is fraai vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf. Hij neemt de bezoeker mee in de sferen van weleer en laat zien hoe mode onderhevig is aan tijdsbeeld, conventies, smaak voor stofgebruik en sociale standaarden. Mooi audiovisueel materiaal en Olaf geeft zijn hedendaagse modellen een barokke twist mee.
Parijse modeshow in het Rijksmuseum
De zalen zijn elk afzonderlijk mooi vormgegeven, bijvoorbeeld één als catwalk met echte ‘mannequins’. Zij lopen een modeshow van de kledingstukken uit de verzameling van het Rijksdepot: cocktail- en avondjaponnen, robes empires, wandel- en hofkostuums, huisjassen, habits à la Francaise en deux-pièces. De modeliefhebbers kunnen plaatsnemen langs de rand van de catwalk alsof ze toeschouwer zijn bij een echte Parijse modeshow.
Catwalk: modeshow in Rijksmuseum from Ellen Groenveld on Vimeo.
Kleding in het Rijksdepot is grotendeels afkomstig van mensen die met liefde een kledingstuk bewaarden en afstonden om de verzameling van het Rijksmuseum aan te vullen.Doordat de kledingstukken op het lichaam van de besteller/bestelster werden gemaakt heeft geen enkel stuk een standaard maat.
Knappe pruiken
Ieder object in de tentoonstelling is uniek en wordt apart opgevuld en ‘aangekleed’ om het kostuum zo zorgvuldig mogelijk vorm te geven. Eigentijds zijn de knappe pruiken van papier (Annemiek Bohnenn) om het element hoe-imiteren-we-het-pruikentijdperk weet te omzeilen.
Christusbeeld met Mondriaan-jurk
De Mondriaan-jurk van Yves Saint Laurent uit eigen depot torent hoog boven de 25 ‘volgelingen’ uit als een Christusbeeld. In dit couturestuk van Saint Laurent komt de kunst samen: het kunstenaarschap van de couturier en het kunstwerk van de schilder.
Topstukken uit collectie Rijksmuseum
De tentoonstelling sluit af met een van de topstukken uit collectie Rijksmuseum: de indrukwekkende manteau met sleep van de 22-jarige Helena Slicher. Deze japon werd genaaid en geborduurd ter gelegenheid van haar huwelijk met baron Aelbrecht van Slingelandt op 4 september 1759. Het is de breedste jurk van Nederland: een kamerbrede japon van meer dan twee meter. In totaal is 18 meter stof gebruikt, geweven van banen -toen heel gebruikelijk- maar 58 cm breed. Hierdoor bestaat de rok alleen al uit acht banen. Een knap stukje borduur- en handwerk.
Goed bedachte duo-tentoonstelling met Breitner’s Meisje in kimono
Catwalk is een mode-expositie, die vakkundig en gedetailleerd het veranderende modebeeld laat zien van de afgelopen vijf eeuwen. Door het Rijksmuseum goed bedachte duo-tentoonstelling passend bij het bezoekende publiek van Breitner’s Meisje in kimono. Een doelgroep die in grote getale in het verlengde daarvan naadloos kan aansluiten bij Catwalk.